Naše výběrové fíky pocházejí z projektu TURECKO. Jedná se o velké šťavnaté a sladké fíky výborné kality. Stejně jako ostatní bio sušené ovoce, ani bio fíky nejsou sířeny či jinak chemicky ošetřovány. Tyto fíky jsou výborné na přímou konzumaci, hodí se však i na přípravu desertů a k oslazení kaší a müsli směsí. Chcete-li fíky nakrájet, usnadníte si práci tím, že je nejprve vychladíte v ledničce. Sušené fíky jsou dobrým zdrojem vlákniny a minerálních látek, zejména vápníku, hořčíku a železa. 100 g obsahuje v průměru 55 g cukrů, většinou glukózy a fruktózy a minimální množství sacharózy. Fíky obsahují ficin, což je enzym štěpící bílkoviny, podobně jako papain v papáji nebo bromelin v ananasu. Díky vysokému obsahu vlákniny (nerozpustný lignin) a ficinu, usnadňují a urychlují fíky trávení a vyměšování. Fíky pravděpodobně pocházejí ze západní Asie, odkud byly rozšířeny do středomořské oblasti. Zbytky fíků byly nalezeny ve vykopávkách z doby minimálně 5000 let před Kristem. Zdravotní účinky fíků znali již naši dávní předkové. Římský historik Pliny napsal: "Fíky posilují. Je to nejlepší pokrm pro ty, kteří jsou oslabeni dlouhou nemocí a zotavují se. Zvyšují sílu mladých a zlepšují zdraví starých, kteří pak vypadají mladší a mají méně vrásek."
HMOTNOST: 200 g
ZEMĚ PŮVODU: Turecko
NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Sušené fíky - sušené ovoce jednodruhové. Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Zemědělská produkce mimo EU
Sušené fíky z kontrolovaného ekologického zemědělství
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Výrobek neobsahuje stopy alergenů.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G: Energetická hodnota 1162 kJ/275 kcal Tuky 1,3 g z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g Sacharidy 55 g z toho cukry 55 g Vláknina 13 g Bílkoviny 3,5 g Sůl 0,1 g Vápník 162 mg (20 % DDD) Železo 2 mg (14 % DDD) Hořčík 68 mg (23 % DDD)
DDD - denní doporučená dávka neboli referenční hodnota příjmu
BIO / Sušené meruňky nesířené
BIO
BIO /Sušené vypeckované višně.