Hledat
Filters
Zavřít
RSS

Zápisník příspěvky '2022' 'říjen'

Ženská bylinná napářka

Ženská bylinná napářka.

Léčivá očista ženského lůna pomocí bylinek a páry. Dokáže prohřát, prokrvit a uvolnit celou oblast pánve, uzemňuje a navrací nás zpátky k sobě. 
Je považována za jednu z nejstarších procedur v péči o tělo i duši, kterou využívaly již naše praprababičky.

S čím nám napářka může pomoci?

  • přemenstruační bolest, výkyvy nálad, migrény a ostatní projevy PMS
  • gynekologické potíže
  • nepravidelný cyklus
  • podpora plodnosti
  • uvolnění porodních cest
  • zahojení porodních zranění
  • zmírnění příznaků klimakteria

Napářka propojuje účinky aromaterapie, hydroterapie, fytoterapie a termoterapie. Pravidelné napařování lůna vede k relaxaci a uvolnění svalového napětí, dobrému spánku, zvýšení libida, emoční rovnováze, čištění dělohy, rychlejšímu hojení ran, vymizení pobolívání podbříšku, upravení menstruačního cyklu, zpevnění pánevního dna, dodává pocit prohřátí a svěžesti apod. Bylinky jsou nakombinovány pro použití napářek. Připravíte-li si ze směsi čaj, pravděpodobně Vám přiliš chutnat nebude. 

Směsy napářek

LáskaNapářka ke zklidnění myšlenek a uvědomění si své vlastní přítomnosti. Dává nám čas milovat sebe samu a navrátit se zpátky k sobě. Voňavá
a krásná. Divoká i kultivovaná. Jemná i silná. Voňavá, svěží a pečující. Posiluje srdce a dělohu, ladí menstruační cyklus, uvolňuje napětí těla, čistí krev, hojí rány a podporuje imunitní systém.

Pravidelná očistaPomáhá zmírňovat premenstruační syndrom, vznětlivost, výkyvy nálad. Zkliňuje napětí, působí jako prevence silné menstruace
a migrén. Čistí krev, má detoxikační účinky a posiluje imunitu. 

                

Podpora plodnosti: Pozitivně ovlivňuje plodnost a očišťuje ženský organismus. Posiluje dělohu a podporuje ovulaci. Povzbuzuje libido a podporuje činnost žlutého tělíska. Upravuje nepravidelnou menstruaci a působí jako prevence potratu. 

Laskavá péče po potratu: Pomáhá vyčistit a posílit dělohu po potratu. Zkracuje dobu krvácení a urychluje regeneraci. Má protizánětlivé
a antibakteriální účinky. Přináší psychickou i fyzickou úlevu. 

                  

Uvolnění porodních cestUvolňuje pánevní dno, usnadňuje průběh porodu a urychluje první dobu porodní. Působí antibakteriálně a protizánětlivě. Zklidňuje psychiku nastávající maminky.

Voňavý porodUvolňuje porodní cesty v první době porodní. Povzbuzuje kontrakce a harmonizuje. Teplo s bylinkami působí relaxačně a snižuje vnímání bolesti. 

Poporodní hojeníČistí porodní cesty, regeneruje, urychluje zavinutí dělohy a zkracuje dobu poporodního krvácení. Podporuje tvorbu mateřského mléka, přináší uvolnění a relaxaci. 

                 

Urovnání menstruace: Napářka vhodná pro ženy s kratšími cykly. Pomáhá regulovat intenzitu krvácení, podporuje krvetvorbu, je relaxační a očistná. Čistí a posiluje dělohu, zmírňuje příznaky PMS. 

Endometrióza: Ulevuje příznaků, endometriózy, působí protizánětlivě a tlumí křeče. Zlepšuje krevní oběh, posiluje organismus, regenruje sliznici, zkracuje menstruační krvácení. 

Gynekologické potížePreventivní očista těla před bakteriemi, které způsobují výtoky, záněty či kvasinkovou infekci. Má protizánětlivé, antibakteriální a antiseptické účinky. Upravuje cyklus a tlumí křeče v břiše.

         

Jemné klimakterium: Pomáhá ženě v období přechodu. Má relaxační účinky. Zmírňuje příznaky klimakteria a tlumí jeho následky. Zabraňuje projevům předčasného stárnutí, zklidňuje napětí a podporuje krevní oběh.  

Jak často napářku provádět?

Při pravidelné a bezbolestné menstruaci stačí napářku provádět dvakrát do měsíce a udělat si tak před a po menstruaci čas jen pro sebe. Při problémech je napářku nejlepší provádět 2-3x v týdnu před očekávanou menstruací a alespoň jednou po jejím skončení. Je dobré řídit se intuicí
a tím, jak je Vám to příjemné. NIKDY se nenapařujte v době menstruace, jste-li těhotná, nebo se domníváte, že můžete být těhotná. Napářky pro těhotenství jsou vhodné od 38. týdne.

                

Jak si napářku připravit a co je k ní potřeba?

Zvolená směs bylinek, hrnec na 2-3 litry vody, deky, ponožky a cokoliv Vám pomůže vytvořit příjemnou atmosféru. Usušených bylinek se používá cca 28g (plná ženská hrst) na 2 litry vody. Bylinky vařte pod pokličkou 10min, poté odstavte z plotny a nechte louhovat a chladnout do příjemné teploty, která Vás neopaří (teplotu můžete vyzkoušet na svém zápěstí). Hrnec s bylinkami postavte pod napařovací židličku*, usaďte se bez spodního prádla, zabalte se do deky a napařujte se 10-40min. Po napářce si lehněte a vědomě si užijte vnitřní pocit tepla.

*nemáte-li napařovací židličku, položte na hrnec sedátko, nebo prkénka, obložte jej ručníkem či hrnec pouze obkročte, klekněte si na polštáře a zapřete se rukama o pohovku. Můžete tak regulovat výši sedu v závislosti na teplotě páry.

Napářka není všemocným lékem. Můžeme se ale díky ní prohřát, zastavit se, navrátit se zpátky k sobě a pochytat rozutíkané myšlenky. Můžeme si dovolit uvolnit se, dopřát čas samy sobě. Darovat si laskavost, jemnost, objevit a přijmout svoji cykličnost.