Hledat
Filters
Zavřít
RSS

Zápisník příspěvky '2021' 'září'

Nošení dětí je staré jako lidstvo samo

Nevěříte? Tak si zkuste představit život v pravěku. Ženy sbíraly bobule a zpracovávaly kůže, muži lovili. Potrava byla závislá na každém členu tlupy a na jeho maximálním zapojení. Skupiny pravěkých lidí se často přemísťovaly, byly dny, kdy denně ušly až 20 kilometrů. Častá nebezpečí v podobě divokých zvířat vyžadovala co nejrychlejší útěk. Jak jinak zajistit maximální bezpečí miminek a zároveň plnit své úkoly co nejefektivněji, než mít děťátko stálo při sobě?

Dokud lidé jako živočišný druh nepřišli o srst, děti se na těle matky udržely samy. Po ztrátě výrazného ochlupení bylo nutné vynalézt něco, co by dovolovalo ženám mít obě ruce volné, zároveň však mít miminko stále u sebe. Člověk z doby kamenné k tomu využíval pruhy látky či kůže, které měl přivázané na zádech nebo na boku.

V ranném středověku většina rodin pracovala celý den na polích. Doba byla velmi zlá a chudá. Matky si nemohly dovolit zůstávat s malými dětmi doma, a tak je nechávaly samotné v příbytcích, kde je měly uložené v proutěných košících. Děti se tak často stávaly obětmi divokých zvířat, která do obydlí chodila za potravou. Proto se stále upřednostňovalo mít miminko pořád při sobě v tzv. chůvkách nebo trávnicích - tak se dříve říkalo šátkům, které umožňovaly nezdržovat se od práce i během kojení.

Zlom nastal v roce 1840, kdy byla vynalezena židle se třemi kolečky a brzy na to se sestrojil první kočárek. Vyšší vrstvy začaly kočárek hojně využívat, šlechta začala považovat nošení dětí za nesmyslné. Postupně se stávalo zvykem, že péči o děti přebíraly chůvy a vychovatelé. Tento trend pokračoval až do období totality, kdy byly matky oddělovány od svých dětí. Prostý lid však i nadále udržoval intenzivní kontakt se svými dětmi tím, že rodiče nosili děti v šátcích nebo vacích, a to až do druhé světové války, po které nošení dětí skoro vymizelo.

    

Nošení dětí se začalo v západní kultuře znovuovjevovat koncem 60. let minulého století. V roce 1972 vyšel v německém časopise Stern článek o matce čtyř dětí, která si kvůli zvládání každodenních povinností přes den uvazovala své dítko do šátku. Lidé byli jejím přístupem nadšeni a tato žena (Erika Hoffmanová) později založila firmu Didymos. Dnes jde o velmi úspěšnou značku, která šije kvalitní šátky na nošení dětí.

  

Rok poté se na trhu objevilo první nosítko pro miminka. Motivací pro vznik nosítka byly výsledky věděckého průzkumu na téma významu tělesné blízkosti pro dítě. Konstrukce nosítka se postupně zdokonalovala a to přes tzv. "visítko" až do podoby ergonomického nosítka.

      

I přes tyto milníky většina rodičů v západním světě používá stále jen kočárky.

Největší "nosící boom" zažíváme přibližně od roku 2000. Jednou z nejznámějších knih, které tento boom nastartovaly, je Koncept kontinua od Američanky Jean Liedloff, která zkoumala život jihoamerických indiánů. Postupně se objevovaly a stále objevují různé výzkumy a názory etologů, vývojových psychologů, pedagogů a poradců, kteří zdůrazňují význam nošení. Mnoho studií poukazuje na to, že miminka jsou díky nošení méně plačtivá, jsou spokojenější, vyrovnanější a lépe usínají. To má velmi pozitivní vliv nejen na rodiče, ale i na širší okruh dané rodiny.

Takže, milí rodiče, nosme děti nejen ve svém srdci, ale co nejdéle i na svém srdci.

Mezinárodní týden nošení od 27.9. do 3.10.

Určitě jste se s tím už někdy setkali. Jdete si takhle městem a okolo vás prochází maminka s miminkem zabaleným v šátku. Na dovolené zas uvidíte pár s batoletem na zádech v nosítku nebo v krosničce a tu jdete okolo  cukrárny a všimnete si ženy, která si užívá odpolední kávu se spícím dítětem na těle. O čem to mluvíme? Přece o nošení dětí.

Nošení dětí na těle rodiče známe už z dávné historie a z nejrůznějších koutů světa (více v dalším článku 😊). Usnadňuje péči o děti, miminka jsou v blízkosti rodičů spokojené a rodiče se v jejich přítomnosti cítí klidněji a lépe svým dětem rozumí. Maminkám může nošení pomáhat řešit problémy s kojením. Nošení prohlubuje vazbu mezi dětmi a rodiči, a při dodržení několika pravidel je pro miminko  bezpečné.

I přes všechny tyto přínosy se v minulém století nošení dětí přestalo podporovat a šlo do ústranní. Proto vznikly a stále vznikají nejrůznější snahy jednotlivců i organizací nošení miminek znovu podpořit, naučit rodiče zdravému a ergonomickému nošení, ujistit je, že je v pořádku mít své miminko co nejblíže a nejčastěji u sebe, blízko svého srdce 😊.

Proto vznikl i Mezinárodní týden nošení, ke kterému se také připojujeme. Součástí našeho konceptu je také podpora rodičů při nošení děťátek, a to nejen možností koupit si u nás šátek či nosítko. Už několik let zajišťujeme kurzy vázání šátku a zdravého nošení, a pravidelné poradenství ohledně výběru nosítka s možností vyzkoušení a půjčení.

 

A na co se tedy u nás můžete v rámci oslav tohoto týdne těšit?

Připravili jsme pro vás kurz vázání šátku za poloviční cenu, kde se dozvíte vše o bezpečném nošení svého miminka, naučíte se dva základní úvazy a dozvíte se i tipy, jak sebe a děťátko do šátku obléct.

Celý týden si u nás na prodejně a na e-shopu můžete koupit vybraná nosítka značky Tula a Manduca se slevou 10% a vybrané šátky s 20% slevou. 

Máte už v čem své děťátko nosit a řešíte jeho oblečení při začínajícím podzimním počasí? Za nás doporučujeme merino oblečení, které je termoregulační a miminko v případě potřeby krásně zahřeje nebo naopak ochladí. Vlněné overaly od Popolini vám vyřeší jak horní část tělíčka, tak i kalhoty. Stačí přidat nějakou tenčí spodní vrstvu a máte miminko komplet oblečené. V rámci "týdne nošení" je můžete vašemu děťátku pořídit o 30% levněji. Pak už jen vyřešit nožičky a ručičky, nasadit čepku či kuklu a můžete vyrazit do víru velkoměsta či přírody. Pokud máte radši organickou bavlnu, máme pro vás připravené bavlněné botičky a rukavičky od Popolini se slevou až 40%.

Těšíme se na vaši návštěvu :-)

 

Kojením pro zdravější planetu

Určitě jste už slyšeli o tom, že mateřské mléko je pro miminko tou nejkvalitnější a nejzdravější stravou. Díky dlouhodobému kojení dostávají miminka veškeré potřebné živiny, zvyšuje se jejich imunita, odolnost proti nadváze a proti mnoha onemocněním (např. nemoci dýchacích cest, zánět středního ucha, průjmy). Čím déle maminka své děťátko kojí, tím je vyšší šance, že bude zdravější. Proto je v dnešní době velkou snahou kojení podporovat, a to v nejrůznějších oblastech. Co když ale podpora kojení má i další „ozdravný“ přesah a to pro celou naší planetu? Podívejme se na to blíže.

Mateřské mléko se v těle maminky vytváří v množství, které miminko potřebuje, a tím brání plýtvání. Jde o přirozenou, obnovitelnou stravu bezpečnou k životnímu prostředí. Nezatěžuje tedy naši planetu dopravou ani obaly.

Naopak při výrobě náhradní kojenecké výživy se spotřebovává jak energie, tak suroviny. Další energie nebo chemické látky je potřeba pro sterilizaci lahviček a dudlíků na lahvičky, které se při krmení nekojených miminek používají.  Do toho ještě nezapomeňme na obaly nutné pro transport a skladování umělého mléka.

Proto podporujme kojení pro zdravější planetu, podporujme kojící maminky a všechny ženy, které si tolik přejí své děťátko kojit.

Český týden kojení u nás na prodejně a v kurzovně

O kojení se v poslední době mluví dost často. V knihách, na internetu, u lékaře a samozřejmě v maminkovských kruzích. A to je dobře.

Kojení je totiž nejzdravější a nejpřirozenější stravou pro miminnka, zároveň je i nejekologičtější a jako bonus obrovsky posiluje vazbu mezi maminkou a dítětem. Navíc nemusíte nic chystat. Nic vařit, nic umývat :-).

Český týden kojení nám připomíná, že je důležité podporovat maminku v kojení tak dlouho, dokud to jí i miminku vyhovuje. Že je důležité neustále rozšiřovat síť laktačních poradkyň a jiných podpůrných služeb, které mohou ženy využívat v okamžiku, kdy kojení nejde podle jejich představ a očekávání. A že je také možné připravovat se na kojení už během těhotenství. Kompletní informace o kojení, včetně tipů, na koho se obrátit, když to nejde tak jak by mělo, najdete na tomto webu.

V našem obchůdku a na e-shopu můžete v rámci tohoto týdne využít slevu 10% na balzám na prsa od české značky eone. Jde o takový malý zázrak :-), který otužuje a připravuje bradavky na kojení, pravidelným masírováním dokáže prsa zpevnit a samozřejmě působí jako ochrana bradavek proti prasklinkám. Je to všestranný pomocník, proto je vhodný jak v těhotenství, během kojení i v období po ukončení kojení. 

Máte rádi Weledu?  I od této značky se můžete těšit na dáreček. Pokud si zakoupíte jejich těhotenský pěstící olej na strie nebo balzám na bradavky, dostanete zdarma mandlový krém na citlivou pokožku rukou. Tento krém je velmi šetrný a svou jemnou vůní vám může dělat skvělého společníka i během těhotenství či šestinedělí.

Dále jsme si pro vás připravili 10% slevu na všechny kojící podprsenky od značky Carriwell a na kojící košile s 3/4 rukávem či bez rukávů od české značky Jožánek.

V naší kurzovně se zas můžete těšit na profesionální focení vás a miminka při kojení. Samozřejmostí je klidné a ničím nerušené prostředí. 

Jak už jsme psali výše, pro úspěšné kojení je dobré začít se připravovat už v těhotenství. Pavidelně pro vás vypisujeme kurz Předporodní přípravy na kojení, který si můžete v tomto týdnu užít za poloviční cenu. Uskuteční se dne 22.9. od 13.hodin

Kojíte a chcete se na cokkoliv zeptat? Nejste si jistá, zda plné kojení vašemu miminku stačí? A jak například na tandemové kojení? Nebo jen chcete s ostatními ženami posdílet svůj příběh? Přijďte na Podpůrnou skupinku s laktační poradkyní (Karla Štiková). Miminka vítána :-).

Ukliďme svět

Clean Up the World! - není jen heslo, ale i jedna z největších jednodenních občanských aktivit propojující miliony dobrovolníků z různých zemí světa, kterým záleží na světě kolem nás, a kteří se chtějí aktivně zapojit do řešení globální klimatické krize. V těchto snahách není pozadu ani Česká republika, která se do této úklidové akce zapojuje pod záštitou Českého svazu ochránců přírody již od roku 1993.

Zajímá, vás, kdo za vznikem kampaně stojí? Kde ho hledat jinde než u našich australských protinožců.  Když roku 1987 Ian Kiernan při své plavbě okolo světa zjistil, kolik odpadu se skrývá ve světových oceánech a mořích, rozhodl se podniknout spolu se svými přáteli akci úklidu Sydney Harbour. Jeho snaha pak dospěla roku 1993 k ustavení neziskové nevládní organizace spojující komunity se zájmem o ochranu životního prostředí.

Nejde však jen o úklid nepořádku a nelegálně vzniklých skládek, ale také o spojení se s lidmi s podobnou vizí a proenvironmentálním zápalem. Na komunitách dobrovolníků přece celá akce stojí. Oficiálně se do ní mohou zapojit jedinci, rodiny, organizace, školy i firmy. Znáte snad lepší způsob utužování kolektivu než společně strávené chvíle obohacené o kapku dobrodružství? A o edukativním přínosu se ani zmiňovat nemusíme. Vzpomeňme si na Komenského - škola hrou nemusí být jen vyprázdněným heslem.

Jestliže ale nemáte v svém programu již místo, či nestíháte registraci jistě se můžete zapojit do úklidu na vlastní pěst. Odlehčíte svému svědomí i přírodě. Taková očistná nedělní procházka může najednou získat úplně jiný rozměr. Anebo trochu posilování a protahování při sběru odpadu místo pobytu ve fitku bude také dobrou variantou.

Není pochyb o tom, že při takovéto akci je dobré dbát na určité zásady. Důležité je myslet na vlastní bezpečí při manipulaci s odpadem a být informován o tom, jak naložit s jeho likvidací. Rukavicepytle na odpad, provázek a lepicí páska jsou samozřejmostí. A nezapomeňte ani na lékárničku pro zajištění ošetření úrazů. Uklízet se dají i vodní toky – zde platí zvýšená opatrnost a není třeba se stydět za použití záchranné vesty.

Úklidu a čisté planetě zdar!

PS: A nezapomeňte, akce probíhají 17 - 19. 9.

Vaše Brána ke zdraví

Do školy i do práce bez zbytečného odpadu

Zvoní budík. A pak zazvoní ještě několikrát a najednou není čas se ani pořádně nasnídat a vypít si v klidu ranní kávu nebo čaj. A co s tím? Vždycky je možnost koupit si cestou do zaměstnání, školek a škol snídani a kávu do ruky. Ale co s obalem, který nám zbude v ruce?

Ačkoli Češi ve třídění odpadu patří ke špičce v Evropské unii, je pořád co zlepšovat. Stále je tu řešení v bezobalové variantě. Naštěstí existuje mnoho šikovných pomocníků, kteří nám ulehčují naši snahu stát se každodenními hrdiny.

Teplé nápoje pro vás v příjemné teplotě uchovají termosky a termohrnečky. Na výběr existuje mnoho variant velikostí, barevných kombinací a způsobů uzavírání. Ideální termosky odpovídající nárokům dětí i rodičů, kteří jsou často limitováni velikostmi kapes u batůžků a držáků na hrníčky na kočárcích a v autech, se jistě v této široké nabídce skrývají. A nastupující chladnější podzimní rána přímo vybízí k horkému šípkovému čaji plnému vitamínu C!

O svačinu pro malé i velké se rádi postarají ubrouseksvačinová kapsa od MagsBags. Svačinové ubrousky lze využít nejen k zabalení krajíce chleba s máslem, ale také jako prostírání při jeho pojídání. Ocení ho paní učitelky, uklízečky i vaše klávesnice na pracovním počítači. Tento ubrousek se také nikdy nepřilepí k pomazánce, ani ho nepotrhá vlhký salátový list, jeho dotyková strana je totiž zatřená polyuretanovou vrstvou. Polyuretanový neboli PUL zátěr totiž slouží jako nepropustná, voděodolná vrstva.

Hledáte-li však něco echt organického vždy je tu Tierra Verde! Můžete zkusit ubrousek z organické bavlny s dřevěným knoflíkem. A jestliže pokukujete po biobavlně, ale rádi byste aby nepropouštěla vlhkost můžete zkusit povoskované ubrousky z nabídky francouzské značky Ecodis.

Čas oběda elegantně vyřeší nerezové dózy na jídlo. Při jejich výběru si dávejte pozor, zda je vámi vyhlédnutá krabička opatřena silikonovým těsněním. Pokud v ní totiž plánujete nosit tekuté omáčky, saláty s dresinky či jakékoliv jiné pokrmy řidší konzistence, které se rády podívají z krabičky ven, je lepší se těsněním pojistit. Při jeho absenci většinou dochází k nežádoucímu vytékání.

Objednáváte si rádi jídlo v restauraci? Zkuste zvolit možnost osobního vyzvednutí, je-li ve vaší docházkové vzdálenosti, a požádejte o možnos připravení pokrmu do vlastního obalu. Nejen že ušetříte přírodu, ale i své peníze za obalový materiál. Mrkněte na naši nabídku krabiček a dóz od Tierra Verde a Elephant.  A pokud tato možnost není to pravé ořechové a postrádáte mikrovlnou troubu i plotýnku k ohřevu, vyzkoušejte termosku na jídloJídelní termoska je i skvělým zachráncem na výletech. Teplá polévka k svačině při sychravém počasí zahřeje po těle i na duši.

Krabičky na jídlo pro Vás nejsou žádnou novinkou, ale řešíte, že Vaše děti mají rády přesnídávkové kapsičky? I pro tuto situaci máme řešení! Existují znovu naplnitelné kapsičky ze zdravého plastu nebo ze silikonu. Nejen že se postarají o minimalizaci špatně tříditelného odpadu, ale i o zpracování přezrálé ovoce ve spíži.

Jste ve světě bezobalu stále trochu ztraceni? V rámci měsíce bezodpadu máte možnost navštívit u nás v Bráně kurz, který vás tímto tajemným, ale inspirativním světem provede. Na výběr je ze dvou možností - Život bez odpadu a Ekologické cestování. Oběma dvěma kurzy vás provede Pavla Wernerová, cestovatelka, propagátorka ekologického investování a zero waste blogerka. A pro větší motivaci vám kurzy nabízíme za zvýhodněnou cenu.

Přejeme Vám krásný začátek školního roku bez zbytečného odpadu.

Vaše Brána ke zdraví