Hledat
Filters
Zavřít
RSS

Zápisník příspěvky '2021' 'červen'

Den otců

Následující neděli oslavíme den otců, a tak nezapomeňte na tatínky ve vašem okolí a potěšte je nějakým krásným darem.

Vybírat můžete například z kosmetiky v sekci pro muže, nebo zvolit klasiku z kategorie na holení. Krásným dárkem je například tuhé mýdlo na holení od Lamazuny, nebo tvarující pasta na vlasy s výstižným názvem Charizma od značky Soaphoria.

 

Tatínky inklinující k zerowaste životu jistě potěší krásná lahev, krabička na svačinu, nebo třeba stylová síťovka. Pokud hledáte větší dárek, tak určitě doporučujeme investovat do difuzéru - je to krásný doplněk do domácnosti navíc s mnoha zdravotními benefity. Pro vás, kteří preferujete spíše knižní dárky, máme několik titulů v sekci literatura. Naleznete zde knihy o aromaterapii, zero waste, nebo vztazích.

 

Ať už zvolíte drobnost, nebo nějaký honosný dar, nezapomeňte k němu přiložit přání s vyznáním toho, co pro Vás váš tatínek, nebo tatínek vašich dětí znamená. Mnohdy na projevování citů těmto superhrdinům všedního dne zapomínáme, a tak využijme tuto neděli k tomu, abychom je vyzdvihli a patřičně ocenili.

 

  

Přejeme vše nejlepší tatínkům, dědečkům a pradědečkům.

Vaše Brána ke zdraví

Bezplenková komunikační metoda

V letních dnech se stále více rodičů malých miminek zajímá o bezplenkovou komunikační metodu. A co to vlastně je? Jedná se o metodu vnímání signálů dítěte, které vysílá před vykonáním své potřeby a tím pádem omezení, nebo úplná eliminace nošení plen. A jak na to? Popřípadě jaké to má výhody?

Základním předpokladem je rozeznat signály dítěte, což zvládne jen rodič, který je s miminkem v neustálém kontaktu. Nejedná se jen o eliminaci nošení plen, ale i o učení se a zkoumání signálů vašeho miminka. Tuto metodu můžete využívat plně, nebo jen částečně. Většina maminek pleny využívá na cestování, k lékaři, nebo v jiném cizím prostředí, kde dítě může reagovat jinak a nemusí tak být plně zřejmé kdy se potřebuje vyprázdnit.

Jak a kdy začít?

Ideální je samozřejmě začít hned při příchodu domů z porodnice, kdy miminko na plenu ještě není zvyklé, ale začít se dá i později. Doporučuje se začít nejpozději do 6 měsíce, protože poté už signály nejsou tak zřejmé. Začátek určitě nebude jednoduchý a signály jsou u každého miminka jiné. Mezi nejčastější signály patří například tvrdnutí bříška, prdíky, kopání nožičkama, nebo naopak zklidnění a koukání na jedno místo.

Když rozpoznáte signál, tak by se mohlo zdát, že máte vyhráno. Bohužel s věkem se signály můžou měnit, a tak mnohdy budete muset celý proces hledání opakovat. Důležitá je také pravidelnost. Pokud budete brát miminko k vyprazdňování pravidelně, tak se to za nějakou dobu také naučí a celý proces tak bude jednodušší. Berte tedy miminko vyprazdňovat po probuzení, před spaním a po kojení a odříhnutí.

A jak to tedy reálně vypadá? Bohužel na nočník si budete muset ještě nějakou dobu počkat. Miminko můžete vzít nad umyvadlo, vanu, nebo využít kyblíček na bezplenkovou metodu. Pokud vycítíte, že se blíží ten správný čas, tak miminko vezměte na vybrané místo, svlékněte jej, v náručí jej stulte do klubíčka a dejte miminku signál k vyprázdnění. Vhodné je nějaké slovo, které budete používat jen a pouze k této příležitosti. Po vykonání potřeby je nutné miminko pochválit.

A v čem je výhoda bezplenkové metody? Velkou výhodou je určitě finanční stránka-ušetříte za plenkyvlhčené ubrousky a podplenkovou kosmetiku, zároveň nedochází ke vzniku opruzenin. Další výhodou je jistě nevytváření odpadu a obecně ochrana životního prostředí. Jak již název napovídá, tak velkou částí této metody je komunikace a kontakt, proto je velmi důležitá a prohlubuje vztah mezi rodičem a dítětem.

Aby byla tato metoda pohodlnější, můžete si pořídit produkty z naší sekce Bezplenková metoda. V nabídce máme kyblíky, návleky, pleny tepláčky na bezplenkovou metodu. V naší nabídce kurzů můžete také využít možnosti popovídat si s lektorkou právě na téma "bezplenkovky"

Přejeme vám pohodové léto 

Vaše Brána ke zdraví

Světový den životního prostředí

Sobota 5. června je v kalendářích věnovaná životnímu prostředí. Tento den již od roku 1974 slavíme Světový sen životního prostředí. Prvotně vznikl, aby upozornil na problémy znečišťování vod, globální změnu klimatu, udržitelnost, nebo ilegální obchod se zvířaty. Každý rok se pořádají oslavy, přednášky, kurzy a akce, které podporují povědomí o různých aspektech ochrany životního prostředí.

Zapojit se může každý, ať už shlédnutím dokumentu, návštěvou přednášky, nebo přečtením knihy. Popřípadě aktivní cestou - sbíráním odpadků, šetřením vody, sázením stromů nebo jinou činností, která podpoří ochranu životního prostředí.

Tento den je také ideální ke změně našich návyků, v tom Vám může pomoci naše sekce bezobalový život, kde najdete spoustu alternativ k jednorázovým pomůckám. Přejít můžete také z konvenční na ekologickou drogerii, začít používat přírodní kosmetiku, nebo nakupovat lokální potraviny. Spousta potravin, drogerie a kosmetiky je nyní k dispozici bezobalově například u nás na prodejně v Brně na Orlí 17 nakoupíte bezobalu květovou vodu, zubní pastu, ocet, nebo třeba těstoviny do vlastních nádob a ušetříte tak nejen naší planetě, ale i vaší peněžence.

Pojďte se spolu s námi zapojit a udělat něco krásného pro naši planetu.

Vaše Brána ke zdraví

Červen Letní šátkomanie

Stejně jako loni vám i letos v rámci letní šátkománie přiblížíme materiály nosících šátků i oblečení na nošení. Materiálů, ze kterých se šátky šijí je opravdu mnoho a občas je těžké si vybrat ten správný. Při nošení v letních měsících se navíc hodí myslet i na termoregulační funkci materiálů šátků. Výhody jednotlivých materiálů a příměsí naleznete v následujících řádcích. 

Bavlna

Bavlna je měkká, příjemná, prodyšná, univerzální, odolná a nenáročná. Je to ideální materiál, pokud chcete jeden jediný šátek na celé nosící období. Bavlněné šátky jsou málo náchylné k zatrhávání, nemají tendenci se vytahovat a prověšovat. Nejen, že se dobře vážou, ale jsou vhodné pro všechny roční období.

Biobavlna

Biobavlna se pěstuje bez použití pesticidů a chemických hnojiv, při její výrobě a barvení jsou zakázány nebezpečné chemické látky jako např. ropné oleje, chlor a další. Při výrobě bio bavlny se používají pouze metody a materiály, které neničí životní prostředí. Šátek z biobavlny je na dotek jemnější a měkčí než bavlna. Biobavlna je vhodná i pro děti s citlivou pokožkou či pro alergiky.

Len

Lněné šátky jsou pevnější než bavlněné, a tak jsou většinou ze začátku trochu tužší, ale při vázání postupně změknou. Len je hypoalergenní, antibakteriální, prodyšný a na dotek chladivý. Len potřebuje ke svému pěstování méně chemikálií než bavlna, je tedy ekologičtější. Lněné šátky jsou vhodné na léto, protože jsou chladivé, prodyšné a většina lněných šátků je tenčích, ale zároveň velmi nosných.

Merino

Merino vlna je 100% přírodní vlna z ovčí srsti. Vlna je trvanlivá, při správné péči vám může sloužit dlouho, a v přírodě snadno rozložitelná. Merino vlna je měkká, nadýchaná, známá svými skvělými termoregulačními vlastnostmi a výborně absorbuje vlhkost. Šátky s merino vlnou nabízejí příjemnou diagonální pružnost, dobře se přizpůsobí vašemu dítěti a krásně rozloží jeho váhu na vašich ramenou a zádech. I tenčí šátky s merino vlnou jsou velmi pohodlné i na těžší děti. Je nepřekonatelná, co se termoregulace týče-v zimě zahřeje, v létě rozvede vlhkost do velké plochy, čímž zajistí rovnoměrné ochlazování. Je prodyšná a odolná proti zápachu. Ideální pro celoroční nošení.

 Hedvábí

Hedvábné vlákno je velice pevné, chladí, provzdušňuje, saje víc než bavlna, je antibakteriální a léčivé. V létě oceníte jeho schopnost absorbovat vysoké množství vlhkosti, aniž by bylo na dotek mokré, v zimě pak zase jeho nízkou tepelnou vodivost, díky které se teplo udrží při povrchu těla. Hedvábí má léčivé účinky na kůži a je to vynikající materiál pro ty, kdo mají atopický ekzém a jiné kožní potíže. Hedvábné šátky nedoporučujeme pro začátečníky, protože jsou klouzavější a nezkušenému člověku se hůře dotahují nebo může mít pocit, že se v úvazu povolují.

Konopí

Konopí jako textilní vlákno je velmi pevné a odolné. Je antispetické, antibakteriální a odolné proti UV záření. Pro svou relativní hrubost se často spřádá s bavlnou, aby bylo příjemné i na holou kůži. Pro svou savost a prodyšnost je konopí oblíbené zejména v letních měsících. Může se ale nosit celoročně. Zpočátku může být tuhý, je potřeba ho zanosit, než změkne. 

Tencel

Tencel je vyrobený z eukalyptového dřeva, ze stromů pěstovaných v trvale obnovovaných porostech, které rychle rostou, není třeba je zavlažovat, hnojit ani ošetřovat proti škůdcům. Tencel je schopný absorbovat až o polovinu více vlhkosti než bavlna. Má antibakteriální vlastnosti. Tencelové šátky se vyznačují velkou nosností, ale zároveň svojí poddajností a lehkostí. Tencel dává šátkům jemnost a měkkost.

Bambus

Pěstování bambusu je velmi snadné a ekologické, protože je to nejrychleji rostoucí a velmi přizpůsobivá dřevina. Bambusový šátek je velmi savý, prodyšný, termoregulační, antiseptický a hypoalergenní materiál. Nejčastěji se v textiliích používá bambusová viskóza, která vzniká při zpracováním bambusového vlákna. Bambusové šátky jsou velmi jemné a poddajné. V zimě dobře odvětrávají a v létě chladí. Jsou jemné, nedráždí pokožku a velmi dobře se s nimi váže.

                                                                                                             

Pokud se chcete o materiálech dozvědět ještě trochu více, doporučujeme sledovat naši sekci kurzy, kde krom tradičního kurzu vázání šátků, přibyde i kurz speciálně na letní materiály šátků i nosícího oblečení.

Celý červen si můžete nakoupit šátky s letními materiály s 20 % SLEVOU a letní verze nosítek TULA se slevou 10 %.

Přejeme krásné letní nošení.

Vaše Brána ke zdraví