Hledat
Filters
Zavřít
RSS

Zápisník příspěvky '2021' 'březen'

Týden jógy

V kalendáři už nám začalo jaro a sluníčko nabírá na síle, proto je ideální čas se probudit ze zimního spánku a trochu si protáhnout tělo i mysl. Ideálním spojením fyzické i psychické aktivity je jóga. I deset minut jógy Vám naprosto změní celý den. Nejedná se jen o fyzické cvičení, i když se při něm krásně protáhnete, zlepšíte svoji pružnost a posílíte svaly. Hlavní benefit jógy je ta část, která se děje uvnitř Vás, zvědomění, zastavení a jak já ráda říkám-vyzenování. 

Jóga je skvělá v tom, že na ni nepotřebujete téměř žádné pomůcky, pokud nestíháte, nezabere Vám příliš mnoho času a její účinek je takřka okamžitý. Doporučuji Vám jógu zkusit minimálně 10 minut každý den po dobu jednoho týdne. Najděte si lektora, nebo autora, který Vám vyhovuje, a pusťte se směle do toho. 

Pokud jste jógu již vyzkoušeli a zamilovali se do ní, doporučuji si čas u cvičení udělat co nejpříjemnější. Značka Nobilis právě představuje novou řadu Jóga balance, která je přímo pro vás. Řada obsahuje směs éterických olejůtělový sprej a tři aroma oleje. Směs éterických olejů Jóga balance je ideálním společníkem každé jógové praxe, pomáhá najít vnitřní rovnováhu a energii. Jedná se o kombinaci bergamotu a máty, která má uvolňující a protistresové účinky. Olej můžete použít do aromalampy, difuzéru, nebo odpařovače

Tělový sprej můžete použít před začátkem jógové praxe, nebo na jeho konci. Jemně si jej vmasírujte na ruce či jiné části těla, díky jeho mírné koncentraci sprej nezanechává pocit mastnoty. Sprej v sobě obsahuje éterický olej Jóga balance spolu s oleji v bio kvalitě. Harmonizuje, posiluje, dodává pocit stability, odvahy a otevřenosti.

Aroma oleje z nové řady jsou v praktickém roll on balení, jednoduše je naneste do dlaně, na zápěstí, krk, či jiné části vašeho těla a inhalujete před praxí a během ní. Prvním aroma olejem je olej Probuzení, který spojuje svěží citrusovou s e sladší květinovou vůní. Probouzí otevřenost, povznáší a pomáhá proti neklidu a úzkosti, je vhodný pro ranní jógovou praxi. Olej Posílení je plný květovo-kořenitých vůní, které pomáhají proti únavě, přepracovanosti a přecitlivělosti. Pomáhá nám napojit se na vnitřní sílu a využívat ji ve své cestě. Posledním olejem je Ztišení, které je plné bylinných vůní, které navozují pocit laskavosti a neutrality. Ideální využití má v závěrečné fázi jógy a pomáhá nám v cestě k meditativnímu stavu.

 Přeji Vám spoustu příjemných chvil při praktikování jógy. Namasté.



Světový den vody

22. březen patří jako každý rok vodě. Již od roku 1993 je tento den známý jako Světový den vody a letošním tématem je její hodnota. Voda znamená pro každého z nás něco trochu jiného. Zkuste jí dnes věnovat chvilku času a zamyslete se nad tím, co znamená voda pro Vás? Hospodaříte s ní vědomě?  Neplýtváte? Neznečišťujete ji?

I když si to málokdo z nás uvědomuje, voda pro nás znamená spoustu, například zdraví, hygienu, produktivitu a důstojnost. V přírodě voda znamená mír, harmonii a zachování druhů. I přes všechno to, co pro nás voda znamená, na ni mnohdy zapomínáme a nestaráme se o ni tak, jak si zaslouží. 

Jedním z nejjednodušších způsobů jak se o vodu starat je myslet na ni a využívat její zdroje vědomě. Dalším krokem může být také redukce odpadu a využívání netoxických přípravků. Znečišťování vody a jejího okolí je celosvětově velkým problémem, s jehož řešením musíme začít každý sám u sebe. Ve svém životě se snažím na většinu potencionálního odpadu omezit zero waste pravidlem reduce - reuse - recycle. Pravidlo spočívá v první řadě v redukování odpadu, tedy v jeho nevytváření, druhým krokem je znovuvyužití odpadů a posledním jejich recyklace. V nastartování bezobalového života mrkněte na inspirace v našich kategoriích pro bezodpadový životúklid i nákupy.

 

Znečištění vody bohužel způsobujeme mnohdy i nevědomě, například uvolňováním mikroplastů při mytí nádobí plastovými houbičkami, nebo při praní umělých materiálů. Vodu můžeme před znečištěním chránit také používáním ekologické drogerie a kosmetiky

Ať už se rozhodnete pro malou změnu, nebo se k nám přidáte v intenzivním boji proti znečištění vody, myslím, že dnes je ten správný den začít. V rámci dne vody jsme pro vás celý týden připravili akci 10 % na nerezová brčka značky Tierra a skleněné a nerezové lahve značky Equa.

Děkujeme, že Vám záleží na budoucnosti naší planety a vodních zdrojů. 

Vaše Brána ke zdraví

 

 

 

Týden klíčení

Klíčení je stále populárnější a tak stále častěji potkáváme v regálech i na eshopech semínka, která nejsou určena k jarnímu výsevu. A protože ráda zkouším nové věci tak není divu, že si našlo cestu i do mé domácnosti.

Proč si najednou všichni sypou na chleba řeřichu a do salátů přidávají mungo klíčky?  A co to vlastně klíčky jsou?

Klíčky jsou naklíčená semena obilnin, olejnin a luštěnin, které jsou vhodné ke konzumaci v naklíčeném stavu. Enzymy v semínku se aktivují po přidání vody a díky světlu a kyslíku začnou pomalu vytvářet kořínek-klíčit. Během tohoto procesu se v semínku zvýší množství enzymů, vitamínů, minerálů a stanou se také lépe stravitelnými. Skladba a množství těchto výživových látek závisí na konkrétním semínku.

Krom zdravotních a výživových benefitů byl pro mě velkým impulzem také touha po pěstování a zahradničení. Bohužel v bytě bez balkónu není moc možností jak své pěstitelské touhy ukojit. Klíčení mi dává možnost pozorovat růst rostlin, pečovat o ně a následně beze zbytku zpracovat. Navíc jsem si chuť klíčků přímo zamilovala a tak není divu, že si v mém jídelníčku našli místo natrvalo.

Jak si vybrat semínka na klíčení?

Prvním důležitým krokem je správný výběr semínek- vybírejte určitě z BIO semínek, které jsou přímo určeny ke klíčení. Klíčit vám z nich půjde snadněji a navíc si můžete být jisti, že si tak nevyberete druh, který ke klíčení není vhodný a mohl by vám třeba i uškodit. Konkrétní druh vyberte podle chuťových preferencí a výživových látek, které jednotlivé druhy obsahují. Já mám ráda výraznější chutě a proto si často nakličuji ředkvičky, nebo řeřichu. Z větších semen, která se výborně hodí třeba do salátů, mi velmi chutnají fazole mungo, nebo třeba čočka. Obecně luštěniny příliš nevyhledávám, ale v naklíčené formě jsou úžasně lehké a svěží. Vzhledem ke zdravotním benefitům si také ráda klíčím brokolici, která podporuje mozkovou činnost.

Jak s klíčením začít?

Je několik možností jak s klíčením začít. Po výběru a nákupu je důležité semínka namočit aby se aktivovaly enzymy a celý proces se nastartoval. Semínka nechte přes noc ve vodě - můžete na to použít klíčící misku, zavařovací sklenici, nebo jakoukoliv jinou nádobu-já preferuji sklo, ale můžete použít cokoliv.

Na samotné klíčení můžete použít speciální klíčící misky, které se vyrábí v několika velikostech a z různých materiálů. Pokud ale nevíte jistě, jestli je klíčení pro vás to pravé, můžete si takovou klíčící misku vyrobit třeba ze zavařovacích sklenic a sítka. Po namočení semínka několikrát propláchněte a poté umístěte do klíčící misky, nebo zavařovačky, ze které bude moct voda volně odtékat. Nádobu nechte na světlém místě a každý den semínka důkladně propláchněte. Po několika dnech uvidíte malé klíčky, které postupně vyrostou v krásné velké zelené klíčky. Po vyrašení klíčky z nádoby začnu odebírat a konzumovat-částečně proto, aby v klíčící misce byl stále dostatek místa pro růst klíčků a částečně proto, že jsou výborné a já nemůžu odolat.

 

Můžu udělat při klíčení chybu?

Klíčení je velmi jednoduché, ale musíte dbát na výběr semen a dodržet správný postup. Velmi důležité je startovní namáčení a pravidelné proplachování. Pokud semínka nebudete pravidelně proplachovat, můžou se ve sklenici tvořit mikroorganismy a celou vaši úrodu vám kontaminovat. Důležité je taky správné čištění nádob mezi klíčeními - doporučuji vyvaření, nebo prolití horkou vodou.

Doufám, že vás tento text inspiroval a již tento týden zkusíte klíčení i vy. Přeji Vám hodně štěstí a hlavně dobrou chuť.

 

Měsíc očisty pleti

Po důkladném prozkoumání nejrůznějších pracích prostředků se opět vrátíme k péči o sebe. Březen věnujeme očistě a péči o pleť. V následujících řádcích naleznete rady a produkty pro různé typy pleti.

Péče o pleť je důležitá a občas opomíjená součást starosti o sebe. Jedná se totiž o pokožku, která je během celého dne asi nejvíce namáhaná, protože je vystavena nejrůznějším vnějším vlivům, jako je třeba prach, mráz a slunce. Zároveň se na ní jako první objevují známky vnitřních problémů a hormonální nerovnováhy.

 

Základem péče o pleť je její očista- mytí, peeling, pleťové masky, pleťové vody, tonika a další produkty. Výborným přípravkem jsou také jíly, které u nás koupíte bezobalu a nyní s 10% slevou. Dalším krokem je výživa a hydratace, se kterou Vám pomůžou olejekrémy a pleťová mléka. Při problémech s pletí, můžete využít nadstandardní péči o pleť, jako jsou gely, nebo séra. Pro zkrášlení často využíváme dekorativní kosmetiku, u které bychom měli dbát na její šetrné a přírodní složení. Následně bychom na konci každého dne měli pleť odlíčit mlékem, olejem, nebo jiným prostředkem. Na odlíčení a čištění pleti můžete využít pratelné odličovací tamponky od Tierry Verde, které jsme si pro vás připravili za akčních 20 kč, jsou šetrné k pokožce i životnímu prostředí.

 

Citlivá pleť

Péče o citlivou pleť je v kosmetice velkým tématem a při výběru správných produktů musíte být obezřetní. Pokud však citlivou pleť máte, neznamená to, že nemůžete přípravky na pleť používat. Jen musíte dbát na výběr správného složení a vyzkoušet různé produkty, než si najdete pro vás ten nejlepší. K očistě citlivé pleti můžete využít třeba Marocký jílRůžovou pleťovou masku od Khadi, nebo zklidňující avokádovou masku od Nobilisu. K hydrataci citlivé pokožky je ideální využít jednodruhové rostlinné oleje, nebo krémy s jemnou parfemací například denní krém od Lobey . Značka Weleda vsadila v péči o citlivou pleť na jemnou mandli a vytvořila tak celou sadu produktů pro citlivou pokožku. Nabízí mandlový pleťový olejpleťový krém i pleťové mléko. Pro tento měsíc jsme pro vás připravili slevu 20 % na mandlový krém a mandlový olej. K odlíčení můžete využít neutrální odličovací olej , nebo levandulovou květovou vodu od Nobilisu

 

Mastná pleť

Mastná pleť je mnohdy způsobená zanedbáním její hydratace, proto je péče o mastnou pleť stejně důležitá jako o tu suchou. Pro tento typ pokožky můžete vyzkoušet například čistící masku tužebníkovou od Nobilisu. Dalším přípravkem na masnou pleť je matující fluid od Weledy, mateřídoušková pleťová voda od Nobilisu, nebo také odličovací olej s tea tree a manukou od Saloosu

 

Suchá pleť

Zdánlivým opakem mastné pleti je pleť suchá, ale péče o ni může být velmi podobná. Očistu pleti zajistí použití vypínací alginátové masky od Nobilisu a její hydrataci mokřadkový krém s unikátní hedvábnou konzistencí. K odlíčení použijte odličovací mléko taktéž od značky Nobilis.

 

Aknózní pleť

Aknózní pleť krásně vyčistí a stáhne Carbone mýdlo od Soaphorie, nebo čistící tonikum 2 v 1 od Weledy, které je pro vás aktuálně v akci. Použít můžete také čistící vodu Salt od Nobilisu a krém s tea tree.

 

Zralá pleť

Zralá pleť si zaslouží trochu více péče. Očistit ji můžeme s pleťovou maskou Růže od Khadi a ošetřit pomocí hyauronového séra od Nobilisu. Hydrataci během dne zajistí pupalkový anti age krém od Weledy a na noc můžete použít noční liftingový krém od Lobey. K odlíčení použijte hydrofilní olej s růží a mimózou od Nobilisu.

 

Pokud neznáte svůj typ pleti, nebo se často mění, můžete využít přípravky na všechny typy pleti. Na čištění pleti můžete použít například detoxikační masku Tilia od Nobilisu, jemnou čistící pěnu od Weledy, nebo čistící olej 3 v 1 od Eoné. Všechny zmíňěné produkty můžou samozřejmě využívat i pánové, záleží na preferencích vůní. Přímo pro muže je stavěný Krém na obličej pro muže od Nobilisu.

Samozřejmě pro péči o pleť nemusíte mít všechny zmíněné produkty, ale je dobré si najít své favority a udělat si z péče o pleť takový malý ranní, nebo večerní rituál. Přejeme vám příjemné chvilky při péči o sebe.