Hledat
Filters
Zavřít
RSS

Zápisník příspěvky '2021' 'listopad'

Aromaterapie a kosmetika - nechte se inspirovat námi prověřenými produkty

O aromaterapii a jejích hlavních stavebních kamenech – éterických olejích – jsme vás už zasypaly nespočtem informací. Ale zatím jsme světu neřekly, jak to vlastně máme my. Existuje takové nepsané pravidlo – čím déle v Bráně působíte, tím více se Váš nos stane rozmazleným princátkem, kterému nevoní jen tak něco! A jelikož za pultem, před ním i schované v zadních místnostech zatím stojíme jen samé ženy, tak často oplýváme „tradičními“ ženskými vůněmi, které řeší naše klasické obtíže – od věčného hladu přes migrény po PMS. Vůně na sebe nepouštíme jen z difuzéru, ale také prostřednictvím kosmetiky pro niž tu máme slabost. Záleží nám totiž na dobrém složení bez nežádoucích látek, ale také na vůni jež všem těm krémům a mýdlům dodává další rozměr. A ať nejsme jednostranné, tak naše polovičky často sáhnou po produktech, které máme na poličkách v koupelnách my.

Jak už bylo napsáno, vůně éterických olejů dokáží zázraky. Informace přenesené z nosu do mozku působí ozdravujícím efektem na tělo i duši. V kombinaci s vhodně zvolenou kosmetikou na bázi rostlinných olejů, másel a dalších složek z lůna matky přírody, si tak můžete sestavit péči přímo na tělo i duši vašim potřebám. Ať už potřebujete zatočit s akné, zmírnit ranní nevolnosti nebo jen povznést na duchu.

Samozřejmě, že určité oleje, jsou na určité problémy vhodnější než jiné. Třeba levandule, krásně uklidní, pomůže se spánkem a je vhodná na normální a citlivou pleť. Bergamot či grep povzbudí k dobré náladě a také pomohou mastné pleti k rovnováze. Hřebíček si poradí s pletí aknózní a je skvěle prohřívací. Zralá pleť ocení růži nebo kadidlo, které dokáží harmonizovat nebo uzemnit. Poučky jsou super a je dobré vědět, po čem sáhnout, ale je také dobré věřit vlastní intuici. A proto když nám produkt nevoní nemusíme ho za každou cenu mít, i když slibuje zázraky. A nikde není psáno, že si krém s přídavkem levandule nemůže koupit slečna s problematickou pletí.

A co voní nám?

Naše krotitelka lesních žínek Kačka na vůně moc není. Alespoň to tedy tvrdí, na poličce nad stolem má však schovaný éterický olej z majoránky. Na bolesti hlavy prý funguje náramně. A pokud si chce dopřát voňavou vzpruhu sáhne po Himalay od Soaphorie. Mimóza, bergamot, limetka, santalovník, cedr a kejklířka to je kombinace, co porazí všechny strachy, zklidní, uvolní a podpoří dobrou náladu a pevnou vůli. Ve formě tělového peelingu zpevní a hloubkově vyčistí pokožku a posílí imunitní systém.

Balení balíčků je někdy fuška a proto si Veru ráda užije chvilku klidu při večerní hygieně spolu se sprchovým krémem Love od Weledy. Růžejasmínylang ylang v jemné konzistenci šetrně čistícího krému přivodí pocit harmonie a nekonečné lásky. Po sprše navíc zanechá hedvábnou pokožku. Co víc si přát?

Duo supermanek na prodejně Barča s Gabčou zase nedají dopustit na vůni růže. Baru si ji ráda dopřeje ve formě éterického oleje od Dvou koček, jenž voní po růžích, co je mají naše babičky, dědečkové nebo rodiče na zahrádkách a Gabi by se prý v růžové vodě od SoZoLe mohla i koupat. Růže je známá čarodějka. Ve formě čistého éterického oleje je kapku dražší a také pekelně silná. Ostatně jako všechny květinové vůně. Proto je lepší si ji dopřávat v kombinaci s jinými bylinami, či ji dávkovat do difuzéru opatrně. Obecně udělá radost hlavně ženám, dokáže pomoci při úzkostech, depresích a gynekologických potížích. V kosmetice má omlazující a hydratační účinky.

Naše nové posily Zuzka s Baru zatím objevily kouzlo vůní produktů Soaphoria. Není se čemu divit, protože tato značka si zakládá na neotřelých kombinacích, které dokáží zaujmout a vyvolat touho po tom mít ji po ruce každý den. A dále chodí očichávat závan exotiky v tělových olejích KhadiKhadi totiž nejsou jen barvy na vlasy, ale i produkty k péči o tělo. A jak název napovídá zakládá si na síle bylin z daleké Indie.

A co nás všechny poslední dobou hodně nadchlo? Vůně v obrazech od Nobilis Tilia! Jelikož losování seberozvojových karet nás hodně baví, tak i probírání se barevnými mandalami, jež představují jednotlivé vůně nás chytlo. Ať už losujete nebo vybíráte podle barev či sympatií jednotlivé vybrané éterické vůně můžete nakapat do roll-onu naplněného olejem a vytvořit si vlastní parfém na míru. Můžeme doporučit jojobový olej, protože je podobný naší pokožce, nežlukne a sám o sobě nemá charakteristickou vůni. Úplně stejně si ale můžete vytvořit pečující olej na jakémkoli olejovém základu na promazávání pokožky po sprše nebo našlehané máslo na pořádné zimní promazání.

Proč míchat esenciální oleje s jiným nosným olejem? Tyto těkavé látky jsou totiž rozpustné v tucích. Pokud je přidáte pouze do vody, esence se s ní nesmísí a při prvním odlití z takto připravené směsi veškerý obsah éterických olejů odteče. Takže by se mohlo stát, že byste na sebe aplikovali několik kilogramů rostliny najednou. O síle esenciálních olejů už jsme se také zmiňovali, ale pro jistotu zopakujeme, že ve výsledné směsi by mělo být pouze okolo 2 % esence.

Ponořte se s námi do světa vůní a na chvíli zapomeňte na všední útrapy,

Vaše Brána ke zdraví

Jak na voňavý eko - úklid

Úklid. Pro některé z nás je to pravidelná činnost, kterou bereme jako očišťující rituál pro náš domov, pro někoho je to zas nepříjemná část víkendového dne. Někdo do toho přistupuje s radostí a vidinou uspořádaného prostoru, někdo se tomu vyhýbá, jak nejdéle to jde. Ať už jste na tom s úklidem jakkoliv, co když vám prozradíme, že díky aromaterapii si můžete prostor kolem vás nejen provonět přírodní vůní, která navíc dezinfikuje, jako bonus můžete během uklízení ovlivnit svou náladu zrovna tak, jak si přejete?

Ano, je to tak. Stačí nakapat pár kapek éterického oleje do octu, citronové šťávy, roztoku kyseliny citronové, do mýdlového roztoku nebo třeba do jedlé sody. Návodů na domácí čistící prostředky je v dnešní době na internetu už hodně, můžete mrknout například na tyto stránky nebo se inspirovat v této knize.  Nakapat esenciální olej jen do vody není úplně ideální, nezapomeňte, že v samotné vodě se nerozpouští.

Pokud dáváte přednost koupeným ekologickým prostředkům, kupte si ten bez vůně a před každým úklidem si do příslušného přípravku „kápněte“ vůni, na kterou máte zrovna chuť.  

Jaký esenciální olej si vybrat?

V prvé řadě nepoužívejte oleje, které vám nevoní. A to ani v případě, že popis jejich účinků se vám tááák moc líbí. Najděte si vůni, která vám bude uklízení opravdu zpříjemňovat. Klidně si jich najděte víc a používejte je, jak je libo. Míchejte je společně. Můžete používat i jinou vůni do ložnice, jinou zase do obýváku. Je to na vás. Hlavně se nechejte u toho hýčkat. Úklid bude pro vás pak voňavým rituálem, na který se budete těšit.

A které éterické oleje můžete například použít? Tea tree, citron, levandule, hřebíček, borovice a máta mají vysoké antimikrobiální účinky. Citron, pomeranč, mandarinka či limetka dodají vašemu domovu novou energii, vás povzbudí a v jejich vůni se rozpustí veškeré vaše chmury. Naopak levandule, šalvěj a mateřídouška vás krásně uzemní, zklidní a opečují. Řešíte doma plíseň? Lemongrass, hřebíček, oregano, tymián a tea tree vám rádi s tímto bojovým úkolem pomůžou. Tea tree je také skvělým pomocníkem při odstranění zápachu z čehokoliv a kdekoliv, stejně jako rozmarýn, šalvěj, lemongrass nebo tymián.

Bezpečnost na prvním místě

Jak už jsme psali v článku o éterických olejích, při jejich používání je důležité mít na paměti, že v jedné kapce se ukrývá obrovská síla přírody, která může ve větší dávce i ublížit. To platí i při úklidu.

Proto esenciální oleje používejte vždy zředěné. Do úklidového prostředku kápněte jen malé množsví „éteráku“ a mějte na paměti, že tyto oleje mohou být toxické pro zvířata, zejména pro kočky. Pokud máte doma kočičího mazlíčka, měli byste se úplně vyvarovat tea tree, citronele, skořici, hřebíčku, mátě, tymiánu, jalovci a eukalyptu.

Úklidu třikrát zdar!

Vaše Brána ke zdraví

Vánoční inspirace 2. díl

Na brněnských náměstích už pomalu vyrůstají dřevěné stánky pro vánoční trhovce a ve výlohách obchodů s dekoracemi se objevují vánoční stromečky a ozdoby. Takže i letos vánoční nálada mezi nás do ulic dorazí dříve než jsme možná čekali. Ale aby nás příchod Štědrého dne nepřekvapil stejně, jako skutečnost, že se sejdeme u stromečků už za 41 dní, máme tu pro Vás další nálož vánočních tipů.

Relaxace ve vaně, jak je známo, pomůže nejednomu upracovanému workoholikovi, unavené mámě i sklíčenému studentovi. Chandler Bing může potvrdit. A aby vana byla plná vůně a pečujících olejů doporučujeme použít Soaphoria koupelovou XL bombu Magické VánoceSoaphoria jako každý rok vypustila do světa celou vánoční edici Magické Vánoce, a tak můžete do balíčku k šumivému zázraku s vůní vánočních svátků a maminčiného cukroví přihodit i zimní směs esenciálních olejů a sojovou svíčku s vůní vanilky, pomeranče a svařáku.

Pokud Vaši přátelé hledají nějaký stylový doplněk do koupelny, vždy to zachrání Andrée Jardin. S francouzským smyslem pro styl i praktičnost nás opět zásobil korkovými mýdlenkami. Vyjímat se budou v každé koupelně! Jestli byste však radši něco "local" - dřevěnou mýdlenkou Naturinka se nedá nic zkazit. A  jasanová mýdlenka od moravské firmy Caltha vydrží díky olejovému ošetření roky i u lenocha, který ji nebude poskytovat pravidelnou očistu a olejové lázně.

Pokračujeme v jízdě koupelnou. Pro náročné můžeme nabídnout jadeitový face roller od slovenského Kvitoku. Cože to? Profesionální kosmetická pomůcka pro uvolnění obličejových svalů, zlepšení  mikrocirkulace v pokožce a stimulaci lymfatického systému. Je určený pro vlastníky všech typů pleti a dospěláky bez rozdílu! Nadělte (si) dny bez otoků a kruhů pod očima.

Neocení Váš partner plnou vanu vánoc ani obličejový váleček? Zkuste mu pořídit kartáč na suché kartáčování těla. Zaručujeme, že takové prokrvení a rozproudění lymfy a vnitřní energie ještě nezažil.

Na děti u nás čeká Ríša - nový koupelový zázrak od Nobilis Tilia. Zklidní, provoní a zanechá vaše dítka hedvábně jemná. Malé nezbedy můžeme potěšit i spoustou voňavých bublinek schovaných v obalu s hrochem od Jack n Jill.

A abychom ani tentokrát nezapomněli na měkouše, tak jsme naši nabídku vybarvili spoustou trenýrek Elka pro kluky i holky z neskutečně jemné bavlny.

Musíme konstatovat, že i letos se u nás schází spoustu nového zboží a ostatních předvánočních starostí a stane se, že nám sem tam unikne přidání nějakého toho produktu na eshop. Ale je astronomická šance, že je fyzicky vystavený v regálu, nebo čeká na svou příležitost v našem skladu. Pokud se však pro něj nestíháte stavit, zkuste se na nás obrátit - jsme pro vás připraveni na telefonu i emailu.

Snad Vás resty a podzimní nachlazení nedohání tolik jako nás a čeká Vás jen krásný čas strávený výběrem dárků.

Vaše Brána ke zdraví

PS: Tento příspěvek edituji u zapálené svíčky od Moje Hygge, protože bez jejich vůně už skoro ani nejsem člověkem. Je to závislost, fakt!

PSS: Skleněné obaly od těchto svíček jsou vratné! Skvělá zpráva pro všechny z nás, kterým se doma skleničky nadzvukovým tempem hromadí.

Rozvoněno: Už máte svou přírodní svíčku s příběhem?

Co má společného podzimní pošmourno, večerní přítmí a aromaterapie? Odpověď je jasná – svíčky! A ne jen ledajaké svíčky, ale přírodní sójové, ve skle, vonící po rozkvetlých loukách, bylinných zahrádkách nebo hřejivém koření.

Zapálení takové svíčky si zaslouží alespoň malý rituál. Chvilka, kdy jsme přítomni jen sami se sebou a pro sebe. Výdech. Nádech. Co se třeba jen tak podívat z okna? Pozorovat chůzi lidí, vánek větru, padající listí. A v pozadí hořící, zářící a vonící zázrak z vosku. Dnes těmto malým všedním chvilkám pohody a pozastavení říkáme různě – hygge, mindfulness – ale už v antice se o důležitosti chvil záměrného klidu vědělo. Zeptejte se třeba Platona. [1]

Proč o tom všem píšeme? Rádi bychom Vám představili nejvíc sympatické svíčky Rozvoněno. Malý, rodinný a maximálně ekologický podnik, kde tyto zázraky vznikají pod rukama Ester a Michaela, manželů Schmidtových, kteří se nadchli pro výrobu v souladu s přírodou a udržitelnými principy. Na začátku bylo pole, pole rozvoněné levandulovými květy a obhospodařované čistě ekologickými prostředky. A pak se z radosti z voňavé úrody, přírody a ruční práce zrodilo Rozvoněno.

Svíčky od této dvojice jsou odlité z kombinace sójového a kokosového vosku. Přírodní vosk a 100% éterické oleje s sebou nenesou rizika, která vznikají u spalování běžných, parafínových aromatizovaných svíček. Při pálení konvenčních svíček se do prostoru uvolňují látky, které jsou spojovány například se vznikem rakoviny. Problematický není z tohoto pohledu jen již zmiňovaný parafín, ale i přidané aromatické látky a nemožnost kontroly kvality výroby. Zvyšuje se tak riziko, že se při výrobě používají suroviny, které mohou být zdroji potenciálně nebezpečných látek. V Evropské unii výrobci vonných svíček nemusí uvádět všechny použité přísady. [2] Rostlinné vosky jsou zdravější a i ekologičtější alternativou. [3] Jsou biologicky odbouratelné a neobsahují živočišné produkty. Jako příjemný bonus získáte o až o 50 % delší dobu hoření, než u jejich parafínové konkurence!

Věřme tedy přírodě a firmám, které fungují v souladu s jejími principy a nemusí se tak schovávat za nejasné složení svých produktů. Opatrnosti však ale nikdy není dost, a proto se i zde mějte na zřeteli. Pro všechny z nás nejsou vhodné všechny přírodní éterické oleje. Před tím, než se pustíte do inhalace, zjistěte si kontraindikace. Zvláště pokud máte například vysoký krevní tlak, diabetes, nebo okolo vás běhají malí raubíři, pro které mohou být některé vůně příliš intenzivní a nevhodné. Stejně tak v těhotenství pozor na to, k čemu čicháte. A to nejen kvůli nevolnostem. V Rozvoněnu myslí i na ty, kteří vůním zrovna dvakrát neholdují. "Neobyčejná" sójovo-kokosová svíčka bude to, co hledáte.

A protože nejen radost je to, co chtějí Ester s Michaelem předat světu, snaží se při výrobě a distribuci dbát na ekologickou stopu a způsobovat co nejmenší zátěž pro životní prostředí. Pokud na svíčce pod víčkem objevíte květy levandule, jsou to právě ty, co rostou na českém poli za brněnským domem u této dvojice. Aby nevznikal další zbytečný odpad, jsou svíčky odlévány do již použitých skleniček čištěných za pomocí jedlé sody. Přebývá Vám doma sklenka od Opočenského jogurtu? Zkuste se ozvat Rozvoněnu a třeba se k vám vrátí plná voňavého vosku, připravená k zapálení. My můžeme dosvědčit, že krabice se zbožím k nám pan Michael nosí vlastnoručně a sem tam zavítá na obhlídku při jízdě na kole městem.

Třešničkou na dortu jsou nové designy etiket. Samozřejmě také pochází z dílny Rozvoněna a kromě toho, že jsou natisklé takovým způsobem, aby bylo spotřebováno co nejméně inkoustu a spotřebovalo se méně náplní do tiskáren, tak použitým materiálem je 15 % organického odpadu z ječmene, 40 % z recyklátu modrých kontejnerů z plně obnovitelných zdrojů. Etikety nejsou jen hezkým doplňkem, ale kromě bezpečnostních informací znázorňují i intenzitu vůně. Jdou lehce sundat odmočením, takže sklenička může být opět připravena do služby.

Doufáme, že jsme Vás tímto nalákali a při dalším nákupu ve Vašem košíku skončí nejedna z aroma svíček z dílny Schmidtových.

Příjemné podzimní dny plné relaxace,

Vaše Brána ke zdraví

 

[1]The School of Life. The Importance of Staring out the Window [online] [cit. 9 .10. 2021]. Dostupné z: https://www.theschooloflife.com/thebookoflife/the-importance-of-staring-out-the-window/.

[2]ADAMOWICZ, Jan, JUSZCZAK Kajetan, POLETAJEW Slawomir, VAN BREDA Shane Vontelin, POKRYWCZYNSKA Marta a DREWA Tomasz. Scented Candles as an Unrecognized Factor that Increase the Risk of Bladder Cnacer; Is There Enough Evidence to Raise a Red Flag?. American Assoc

iation for Cancer Research [online] 2019 [cit. 9. 10. 2021]. Dostupné z https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/12/10/645.full.

[3] OJEWUMI, M.; RUTH, B.; D. DANIEL, O. Candles from Soybean Seed Oil Extract. Preprints [online] 2019 [cit. 9. 10. 2021]. Dostupné z: https://www.preprints.org/manuscript/201908.0268/v1.

Vánoční inspirace a novinky

Listopad je pravou esencí podzimu se vším, co k tomu patří. Barevné listí padá na zem, tma přichází čím dál dříve, naše nosy trápí rýma a dušičkové počasí je jako dělané na zachumlání se pod peřinu s hrníčkem plným horkého čaje. Je to ale také období, kdy se plíživým krokem blíží advent a malé rolničky v našich hlavách se pomalu rozeznívají, aby nám připomněly, že je čas začít přemýšlet o vánočních nadílkách.

Přicházející Vánoce, to je kapitola sama o sobě. Pro mnohé jsou symbolem stresu, shonu a dlouhých nocí během kterých se hlava trápí nad tím, co by měl našim nejbližším Ježíšek přinést. Pro jiné je nadcházející adventní čas možností, jak bez větších výčitek vyprázdnit peněženky. Ale hlavně advent je časem nekonečného dojímání se u adventních koncertů, radostí, schůzek, vůně svařeného vína a moštu, … A dost! Nebudeme vykrádat všechno tohle potěšení, které nás už za necelý měsíc čeká. Umění se těšit přináší totiž stejný, ne-li větší požitek než samotná očekávaná událost.

A nebyli bychom to my, abychom si nepřihřáli vlastní „předvánoční polívčičku.“ V nabídce máme osvědčené vánoční stálice, ale i nové produkty, které potěší nejednoho nadšence do přírodní kosmetiky, pomalého životního stylu i naše nejmenší (a jejich rodiče).

A co, že si pro vás připravujeme?

Do regálů už míří ručně šité adventní kalendáře s vánočními vzory. Znáte lepší zero waste alternativu čokoládových kalendářů, které se hned po vyloupání vyhodí? Látkové kapsičky můžete naplnit dle vlastních požadavků a chutí. Použít se dá rok znovu a znovu! Když už jsme u látkových vychytávek – o recyklovaných plátěných taškách Oganikk jste už slyšeli? A chtěli byste je i vidět? Skočte na Orlí 17! Nebo mrkněte na náš e-shop.

Vyznavačům přírodní péče o tělo můžeme nabídnout nové deodoranty a balzámy na rty ku.tis. Pro náročnější bližní si u nás můžete objednat dárkové sady od značek Weleda a Nobilis Tilia. Jako každý rok se také všichni těšíme na vánocemi provoněné limitky mýdel Almara. O netoxických sójových a kokosových svíčkách od nás jistě ještě uslyšíte.

Cestu si k nám razí i dřevěné hračky české značky Detoa. Tento rok nabídku hraček této značky rozšiřujeme. Ale balík s hračkami Goki si k nám už cestu našel a jeho obsah zaplnil regály. Od prosince se naše nabídka rozšíří i o zvířátková leporela. Pokud jste vyznavači „měkoušů“ tak vás můžeme potěšit novými vzory čepičeknákrčníků Unuo. připravujeme?

Nezapomeňme, že listopad je pro nás hlavně měsíc aromaterapie. A proč nespojit příjemné s užitečným a pořídit aromaterapeutickou výbavu pro sebe i jako překvapení pod stromeček pro druhé. O praktikování aromaterapie si můžete v kostce přečíst na našem blogu, anebo z chytrých, avšak čtenářsky přístupných knih z produkce Nobilis Tillia. Knížka pod stromečkem je evergreen, co (snad) nikdy nezklame. Jednou z dalších novinek je sovička – dětský difuzér – na provonění dětských pokojíků, pročištění a zvlhčení vzduchu.

Poslední sdělení na konec – buďme k sobě milí a ohleduplní, o tom to přeci všechno je!

S Vánocemi za rohem, ale klidem v duši,

Brána ke zdraví

Éterické oleje - síla přírody v jedné kapce

Celý listopad se u nás v ekodrogérii věnujeme aromaterapii. Jde o léčbu pomocí vůní, které jsou 100 % přírodní a získávají se přímo z rostlin. Určitě jste o nich už slyšeli. Jsou známé pod názvem éterické oleje nebo také esenciální oleje. Ano, jde o jedno a to samé.

Jak se vůbec tyto oleje z rostlin získávají? A co s tím má co společného květová voda? Jak poznat kvalitní éterický olej a na co si dát při jeho používání pozor? A proč se esenciální oleje nevyrábí v Česku? Pojďme se na tyto otázky podívat zblízka.

 

Silice – zázračná 100% přírodní chemie

V rostlinách se vonné látky vyskytují v podobě směsí mnoha chemických složek, které se souhrnně označují jako silice. Produkují je takzvané siličné buňky a chrání rostliny před škůdci nebo slouží jako signální chemikálie, která láká opylovače. Udržují rostlinu zdravou a vyživenou, obsahují velké množství antioxidantů a antibakteriálních a jiných prospěšných látek. V každé rostlince najdeme nejméně 50 takových chemických složek, může jich být klidně i 500. A právě tyto silice je potřeba z rostlinek extrahovat.

snímek siličnatých žlázek rozmarýnu lékařského - přírodní kosmetika Nobilis TiliaMikroskopický snímek siličnatých žlázek rozmarýnu lékařského.Foto copyright: Katerina Svoboda

Jak?

Dobrá otázka. Nejstarším známým způsobem je namáčení celé rostliny do tuku či oleje při pokojové teplotě. Po určité době se vonné silice začnou uvolňovat a postupně prostoupí okolní tuk či olej.

Další metodou je tzv. lisování a spočívá v mechanickém narušení „kapes s esencemi“ a extrahování esence. Tato metoda je nejjednodušší, ale používá se jen u citrusových plodů (pomeranč, citron, bergamot).

Třetí možností získání éterického oleje je destilace nízkým tlakem páry. Jak si ji představit? Do destilační komory dáte rostlinu, k ní naženete páru, která roztříští váčky se silicemi a uvolní je. Ty se smíchají s párou a zkondenzují na vodu a esenciální olej. Pak už je nutné tyto dvě složky oddělit. Naštěstí to jde snadno, éterický olej má totiž nižší hustotu než voda, proto plave na hladině (můžete si to ověřit sami například v aromalampě nebo ve vaně).

A co se stane s oddělenou vodou? Tu možná znáte pod pojmem květová voda nebo hydrolát. Tato voda je plná bioaktivních látek, které dokážou naši pleť obnovit, vyživit, očistit a osvěžit.

 

Pozor na vonné oleje

Některé přírodní vůně bohužel z čisté přírody získat nemůžeme. Například vůni jablečnou, borůvkovou, čokoládovou nebo rybízovou. Tady přichází na řadu tzv. vonné oleje, které obsahují jak přírodní složky, tak syntetické složky. Nejde tedy o 100% přírodní olej. Tyto vonné oleje sice nemají aromaterapeutické účinky, i přesto jsou často vyhledávané pro svou vůni.

 

Jak poznáte kvalitní éterický olej                                                                     

  • Je zabalený v tmavé lahvičce.
  • Je označený jako 100% přírodní éterický olej / silice.                    
  • Na etiketě se dočtete český název a celý latinský název.
  • Dozvíte se zemi, ve které byla rostlina pěstovaná.
  • Na lahvičce je uvedeno konkrétní složení, což je vždy samotný olej z konkrétní rostliny a další látky, jako například limonene (látka, která se přirozeně vyskytuje v mnoha rostlinách). Pokud uvidíte ve složení alkohol, je to v pořádku, některé esence (například Benzoe) nelze uchovat v kapalném stavu jinak, než že se smíchají s alkoholem. Tento způsob uchování oleje se nazývá absolue.
  • Za kvalitní olej si musíte připlatit. Obecně se říká, že cena za 10 ml kvalitního „éteráku“ se pohybuje od 100 korun a výše. Částka se odvíjí od toho, kolik rostlinného materiálu je potřeba na výrobu jedné kapky esenciálního oleje. Někdy to může být až několik kilogramů (jen pro představu na výrobu 1 ml meduňkového éterického oleje se spotřebuje asi 7 kg meduňky). Výjimkou jsou citrusové plody, které mohou být levnější (citrusy obsahují opravdu hodně vonných silic, takže se z nich vyrobí hodně éterického oleje).

Proč se esenciální oleje nevyrábí v České republice?

Hlavním důvodem jsou naše klimatické podmínky. V našem mírném pásu nejsou optimální podmínky pro to, aby rostlinka vytvářela potřebné množství silic jako například v subtropech či tropech. Při dostatku slunečního svitu se zvyšuje i kvalita silic, navíc pro výrobu éterického oleje je většinou nutné, aby rostlinky byly co nejčerstvější. Proto výroba esenciálních olejů vzniká tam, kde se rostlinka vypěstuje. V našich podmínkách se můžeme setkat maximálně tak s destilací levandule, a to v malém množství.

 

(Ne)bezpečná síla přírody

Představte si, že 1 kapka šalvěje v sobě skrývá 1 kg rostlinky. V lahvičce máty najdete až 2,5 kg této bylinky. Na výrobu 1 ml levandulového oleje spotřebujete 150 g levandule pravé.

Éterické oleje v sobě mají ohromnou sílu, proto je důležité dodržovat několik bezpečnostních opatření:

  • Tyto oleje neužívejte vnitřně. Česká legislativa tuto možnost ani nedovoluje.
  • Na kůži používejte éterický olej naředěný v tuku či v oleji (nejčastěji se používá jojobový, mandlový, kokosový olej, použít můžete   ale v podstatě jakýkoliv). Jinak může dojít k alergické reakci nebo i k popálení kůže. Výjimkou je Tea treelevandulový olej, i u nich ale doporučujeme nejprve vyzkoušet, zda se neobjeví alergická reakce.
  • Vyvarujte se kontaktu s očima, nikdy si nekapejte čistý esenciální olej do nosu či do uší.
  •  

Užívejte si voňavý podzimní čas

Vaše Brána ke zdraví

Oslavte s námi Den veganství

Veganství není jen o stravě, je to životní styl, za kterým se skrývá celá filozofie o zdraví těla, duše i planety. Řečeno v kostce – vegani se vyhýbají živočišným produktům nejen ve stravě, ale i v dalších záležitostech každodenního života. Veganská existuje drogerie, kosmetika, ale i oblečení a doplňky,…

Ze zdravotního hlediska veganství přináší mnoho pozitiv! Veganská výživa je jedním z nejzdravějších způsobů stravování. Jídelníček totiž obsahuje množství ovoce a zeleniny různých barev, luštěninořechů a semínek.[1] Vegani obecně mívají nízkou hladinu cholesterolu, nižší BMI, nižší krevní tlak a jsou spojování se sníženým rizikem srdečních chorob a cukrovky.[2]

Jestliže má však veganství působit blahodárně na naše zažívání, je potřeba (stejně jako u čehokoli jiného) dbát vyvážený jídelníček, na dostatek vitaminů, minerálů a ostatních důležitých prvků. Zejména je důležité se postarat o pravidelný příjem vitaminu B12, jehož nedostatkem zejména vegani a vegetariáni můžou trpět. Vitamin B12 netvoří živočichové ani rostliny, ale vytváří ho bakterie v trávicím traktu zvířat a v půdě. Nejlepším způsobem, jak tento vitamin přijímat, je konzumace potravin o něj obohacených jako jsou mléka nebo jogurty, či doplňky stravy.

 

Ale pozor! Pokud vegan konzumuje převážně smažené produkty, oleje a průmyslově zpracované potraviny nemůže očekávat, že bude zdravější nežli nezdravě se stravující „všežravec“. [3] Na druhou stranu, svět se nezhroutí, když sem tam propadnete pokušení v podobě vegan burgerů a obalených vegan řízků, kterými se pomalu plní i regály supermarketů. Naopak k udržení harmonie je potřeba i trochu toho špatného.

Nikdo není dokonalý, a proto 10 všežravců omezující příjem živočišné potravy je lepší než žádný vegan. Nejdůležitější je otevřená mysl, chuť zkoušet a objevovat.

 

Veganství ale není jen o stravě, ale i o péči o naši planetu. Jde ruku v ruce se zájmem o ekologii, udržitelný rozvoj a zero waste. Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zmírnit klimatickou změnu je omezení konzumace masa a mléčných produktů. Velkovýroba masa je totiž hlavním viníkem mizení amazonských pralesů. Vypálené a vykácené plochy slouží pro pěstování krmiva, jež putuje do velkochovů. A to nejen na americkém kontinentu. Dále je masný průmysl zodpovědný za enormní množství skleníkových plynů.[4]

I v drogerii a kosmetice mají vegan produkty své místo. Aby je bylo snadné v obchodě najít, jsou opatřeny certifikáty, které zaručují, že neosahují žádné živočišné složky – certifikát Vegan – nebo, že výrobky ani komponenty nebyly testovány na zvířatech – certifikát Leaping Bunny. K získání tohoto certifikátu je nutné dodržovat standardy certifikace, jako je prokázání, že žádná ze složek v průběhu celého výrobního procesu nebyla testována na zvířatech.[5] Mezi další označení, které označují, že kosmetika není testována na zvířatech patří i český certifikát CPK.

Pro oslavu dne veganství a etického přístupu ke všemu živému i celé planetě Vás chceme potěšit akční cenou na výrobky značky Soaphoria.

Proč zrovna Soaphoria?

Kosmetika a prostředky do domácnosti této značky se podrobily nezávislému certifikačnímu procesu Cruelty Free a dnes jsou hrdými nositeli certifikátu Leaping Bunny a značka se distancuje od krutosti na zvířatech. A nejen to. Firma se zajímá i o původ všech používaných surovin a preferuje lokální dodavatele, kontrolované zdroje a snaží se složení produktů stavět na veganském základu. Veganské produkty tvoří až 90 % nabídky. Pokud se však ve složení objeví med či včelí vosk jeho původ je čistě etický. A pro milovníky neotřelých přírodních vůní je Soaphoria určitě trefou do černého. Produkty pro ekologický úklid domácnosti této značky nabízíme v i čepované zero waste podobě. Kanystry od stáčeného zboží i všechny ostatní obalu jsou vratné!

A čím dále že u nás vegany či jen zvědavce a občasné býložravce potěšíme? V naší nabídce máme spoustu vegan friendly produktů – ať už jedlých či kosmetických. Stačí kliknout na heslo vegan a kouknout, zdali vám něco nepadne do oka.

Zdravému tělu i planetě zdar,

Brána ke zdraví

 

 

[1] Brown, Jessica. Are there Health benefits to going vegan? In: BBC.com [online] [cit. 29. 10. 2021] Dostupné z : https://www.bbc.com/future/article/20200122-are-there-health-benefits-to-going-vegan.

[2] National Health Systém. The Vegan Diet. Eat Well. [online] 23. 1. 2020 [cit. 29. 10. 2021] Dostupné z: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/the-vegan-diet/.

[3]Česká veganská společnost. Výživa a zdraví. [online] [cit. 29. 10. 2021] Dostupné z:http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/?gclid=Cj0KCQjwt-6LBhDlARIsAIPRQcK3oeNTKXyOXF0gQU41mgGq6cmRjM2ZLE6upK-aKt3j-HMoiU8tO9EaAmISEALw_wcB.

[4] Abelvik-Lawson. 10 tipů, jak jíst víc rostlinných potravin (nebo rovnou zkusit veganství) In: Greenpeace.org [online] 29. 10. 2021 Dostupné z: https://www.greenpeace.org/czech/clanek/12276/10-tipu-jak-jist-vic-rostlinnych-potravin-nebo-rovnou-zkusit-veganstvi/ , United States Envinromental Protection Agency. Global Greenhouse Gas Emissions Data. [online] [cit. 29. 10. 2021] Dostupné z: https://www.epa.gov/ghgemissions/global-greenhouse-gas-emissions-data.

[5] Leapingbunny. Leaping Bunny Programme. [online] [cit. 29. 10. 2021] Dostupné z: https://www.leapingbunny.org/leaping-bunny-logo.