Facebook page branakezdravi@seznam.cz Eshop: +420 720 070 274 Zdravá výživa: +420 725 065 899

Logo Brána ke zdraví

Raw a vegan zmrzliny

Zažeňte letní vedra zmrzlinou připravenou z čerstvých surovin, které můžete najít kdekoliv v přírodě. Jednoduché a snadné recepty vyzkoušené v kavárně Brány ke zdraví můžou připravovat i naši nejmenší a užít si veselé a zdravé prázdniny.

 Bezový nanuk - VEGAN

  • bezový sirup
  • bezový květ (není nutný)
  • bio citrón
  • lístky máty

Sirup smícháte s vodou v poměru 2:8 nalijete do formiček a ozdobíte květy, plátky citrónu a mátou.

Jako obměnu můžete zkusit malinový základ nebo jakékoliv jiné ovoce.

Mangový sorbet - RAW, VEGAN

  • 1 velké mango
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • 2-4 lžíce agávového sirupu (podle sladkosti/kyselosti pomerančů)

Všechny ingredience rozmixujte. Hmotu nalijte do misky a necháte zamrazit alespoň na 6 hodin. Nezapomeňte každé 2 hodiny promíchat. Osvěžující a lahodné.:)

recept - rawsuperfood (http://www.rawsuperfood.cz/rawsuperfood/5-RAW-recepty/38-Zmrzliny-a-kremy)

Ovocný nanuk s rozinkami a agarem - VEGAN

  • 500 gramů ovoce podle chuti a sezony
  • 0,5 litru vody
  • ½ hrnku rozinek/rozmixované oříšky
  • 1,5 lžíce práškového agaru
  • špetka soli

Ovoce nakrájíte na menší kousky a dáte vařit se špetkou soli a rozinkami. Jablka a hrušky se musí nechat vařit přibližně 20 minut, ostatní měkké ovoce 5 až 10 minut.

K měkkému ovoci přisypete agar a důkladně ho rozmixujete. Směs nalijete do forem, necháte vychladnout a poté vložíte zmrznout do mrazničky.

recept - miluju zmrzliny (http://www.milujizmrzlinu.cz/cs/temata/show/vyroba-domaci-zmrzliny/30-zdrave-domaci-nanuky/)

Borůvkový sorbet - RAW, VEGAN

  • 3 hrnky čerstvých nebo zmražených borůvek
  • půl hrnku nějakého sladidla (já použila agávový sirup) pokud nejste zvyklí moc sladit můžete dát míň :)
  • 1 zmražený banán
  • 3 hrnky vody
  • 1 lžíce šťávy z bio citrónu

Veškeré ingredience smícháte dohromady a rozmixujete. Nalijete do formiček a necháte zmrazit. 

TIP: Pokud chcete mít ve zmrzlině kousky ovoce nechte si půlku hrnečku s borůvkami a po rozmixování jen přisypte borůvky do zmrzlinové hmoty. 

Místo borůvek můžete dát jiné ovoce a vykouzlíte tak spoustu nových druhů ovocných zmrzlin. 

Vanilková zmrzliny - VEGAN 

  • 1/2 hrnku dužiny z mladého kokosu
  • 1 a 1/2 hrnku kešu ořechů
  • 1/2 hrnku agávového sirupu
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 1 vanilkový lusk (použijte pouze vnitřní část lusku)
  • 1/2 hrnku kokosového másla
  • špetka soli

Veškeré ingredience rozmixujete a dáte zmrazit. Při používání kokosového másla je dobré po zmrznutí hmoty nechat vše rozmrazit, ještě jednou pomixovat a znovu zamrazit.  

Recept najdete v kuchařce "Raw dezerty pro každý den" od Matthew Kenney.

Čokoládový sorbet - RAW, VEGAN

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1/2 hrnku dužiny z mladého kokosu
  • 1/2 hrnku agávového sirupu
  • 1 a 1/4 hrnku mandlového mléka nebo jiného ořechového mléka
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje

Veškeré ingredience rozmixujete a dáte zmrazit.

Recept najdete v kuchařce "Raw dezerty pro každý den" od Matthew Kenney.

Mátová Matcha zmrzlina - RAW, VEGAN

  • 500g kešu oříšků (předem namočených alespoň 2 hodiny)
  • 1/2 šálku agávového sirupu
  • 1 šálek čerstvých mátových lístků 
  • 2 sáčky matcha
  • hrst nepražených kakaových bobů

V mixéru se silným výkonem rozmixujte kešu na jemno. Poté přidáte zbytek ingrediencí (vyjma bobů) a mixujete až dostanete krémovou konzistenci. Vmícháte boby, hmotu nalijete do zmrzlinových formiček a necháte v mrazáku zmrznout.

recept - rawsuperfood (http://www.rawsuperfood.cz/rawsuperfood/5-RAW-recepty/38-Zmrzliny-a-kremy)

 

Webové stránky vytvořil tým ReSyst.cz